سود مایع | Caustic Soda lye
فرمول شیمیایی سود مایع : NaOh
درجه خلوص : %1±50| %1±31
گرید: Membrane – Diaphragm
نامهای دیگر : مایع سوز آور- قلیا- سودای قلیایی- هیدرات سدیم- هیدروکسید سدیم
سود مایع چیست؟
سود مایع با فرمول شیمیایی NaOH و با دو غلظت 50% و 31% در بازار موجود میباشد. رنگ سود مایع سفید روشن و شفاف است و هیچ بویی ندارد. در آب به سهولت حل میشود و در اتانول، متانول و گلیسیرین به نسبت مساوی حل میشود. نقطه انجماد این ماده ۴/۴ و نقطه جوش ۱۴۵ درجه سانتی گراد میباشد. در زمان واکنش امکان تغییرات شیمیایی شدید وجود دارد. همچنین شوک شدید یا گرما ممکن است سبب انفجار شود. سود مایع معمولاً پایدار است و در صورت گرم کردن غیر پایدار میشود.
سود مایع مادهای بسیار واکنش پذیر است به طوری که این ماده به سرعت دی اکسید کربن هوا را جذب میکند و با آن ترکیب میشود.
این ترکیب، در تماس با پوست، دارای اثر خورندگی است و برای جلوگیری از اثرات سوزانندگی آن، در موقع استفاده سود مایعباید موارد ایمنی (MSDS) مورد توجه قرار گیرد.
واکنش پذیری
امکان تغییرات شیمیایی شدید وجود دارد.
شوک شدید یا گرما ممکن است سبب انفجار شود.
معمولاً پایدار است و در صورت گرم کردن غیر پایدار میشود.
مشخصات فیزیکی و شیمیایی سود مایع:
سود سوزآور بهعنوان سود کاستیک، سدیم هیدروکسید نیز شناخته میشود. سدیم هیدروکسید با فرمول شیمیایی NaOH نمایش داده میشود و حالت جامد آن دارای وزن مولکولی 40 است.
خواص محلول سود 50 درصد
وزن مخصوص:1.52 گرم بر میلیلیتر در دمای 20 درجه سانتی گراد
فشار بخار:6.3 میلیمتر جیوه در 40 درجه سانتیگراد
نقطهجوش:145 درجه سانتیگراد
نقطه انجماد:4.4 درجه سانتیگراد
pH 13
سود کاستیک به صورت محلول 50 درصد، یک مایع بی بو و بی رنگ میباشد. در تمامیغلظتها، سود به شدت خورنده و واکنشگر میباشد. سود مایع به راحتی با فلزاتی مانند آلومینیوم، منیزیم، روی، قلع، کروم، برنز، مس و برنج واکنش میدهد. سطوح گالوانیزه شده (پوشش داده شده با روی) نباید بهصورت مستقیم با محلول سود کاستیک در تماس باشند. این ماده بر اغلب بافتهای انسانی و حیوانی مانند چرم، پوست و چشمها تأثیر میگذارد. سدیم هیدروکساید همچنین به راحتی با قندهای کاهنده مانند فروکتوز، گالالکتوز، مالتوز واکنش میدهد و کربن منواکسید تولید میکند.
در اثر سرمایش، زمانی که دما به زیر 18 درجه سانتیگراد افت کند، وسیکوزیته (گرانروی) سود مایع بهشدت افزایش مییابد.
پایداری و انبارداری
محلول کاستیک سودا یک مایع پایدار است اما عمر انبارداری آن به شرایط نگهداری بستگی دارد. اگر سود در معرض هوا قرار گیرد، در کیفیت محصول در گذر زمان تغییر مشاهده خواهد شد، چرا که سود مایع کربن دیاکسید را از هوای اطراف جذب میکند و ذرات سدیم کربنات (Na2CO3) جامد شکل میگیرند. همچنین درصورتیکه محلول سود در مخزنهای فولادی یا مخزنهای فولادی پوششداری که پوشش آنها آسیبدیده، نگهداری شود جذب آهن توسط سود صورت میپذیرد؛ بنابراین حداقل سازی تماس آن با هوا و کاهش میزان تماس مستقیم با فلزاتی که حاوی آهن هستند عمر نگهداری محلول سدیم هیدروکسید را افزایش میدهد.
لینکهای مفید: